fbpx
Резервирай

Привикване и отвикване

||Привикване и отвикване

Защо хората се пристрастяват към храна, алкохол, цигари, секс, кафе, наркотици и Интернет ? Каква е разликата между храната и наркотиците ? Ако отглеждането на канабис в саксия е престъпление, как тогава трябва да се квалифицира отглеждането на декари хибридизирана, модифицирана и обработена с Раундъп пшеница ? Глутенът от пшеницата и казеинът от млякото след смилането си в червата образуват пептиди наречени глутен-морфин и казо-морфин.  Опитите с мишки показват, че при наличие на достатъчно храна и кокаин, мишките се пристрастяват към индустриална захар. Какво ще стане, ако законотворците започнат да вярват на подобни клинични опити?

Вероятно, КАТ  ще започне да проверява и санкционира водачите на МПС за употреба на захарни изделия,  хляб без квас и пастьоризирано краве мляко с казеин А1. Министерството на образованието може би ще използва естествения интерес на учениците към марихуаната, за да ги поощрява да отглеждат билки… Министерството на здравеопазването, ще трябва да съкрати голяма част от персонала си. На МВР ще се наложи да преследва всички търговци, като нарко-дилъри.

Излишната храна и наркотиците са заместител на вдъхновението

Пристрастяването е зацикляне на съзнанието в режим консумация. Консумация на впечатления, информация, храна и удоволствия в стремежа да се спре изтощителния тормоз на разума. Да се избяга от необходимостта да се мисли. Да се изпита блаженството на тялото без личността да прави усилия. Да се промени възприятието без да се променя поведението. Да се спре досадния монолог в главата, за да се изпита тръпката в краката. Тялото да се слее с всемира, в безвремие и безтегловност, тук и сега.

Като алтернатива на консумацията, в древността измислили медитацията. За разлика от транса, който предизвиквали ритуалните халюциногенни растения медитацията спирала разума с помощта на волята. Личността се оттегляла уместно, за да възстанови и предпази тялото от пристрастяване и интоксикация. Хилядолетия по-късно, цивилизацията заменила ритуалния опиум с хранителната индустрия, а за да предпази тялото от консуматорското общество и наркотиците, създала диетите. За да раз-граничават фалшивото от истинско удоволствие, сетивата имали нужда от раз-ума. Заедно те можели да уравновесят консумацията с творчество, приетата храна с духовна храна, а наркотиците да заменят с вдъхновение.

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.