fbpx
Резервирай

Излишък и Недостиг

||Излишък и Недостиг

Откога хората започнаха да изхвърлят зърното и да ядат плявата*? Откога минаха на безглутеновa диета, фибри*, хуск и добавки? Може би откакто хербицидите, статините, инхибиторите, блокерите, антагонистите, антибиотиците и всичко анти влезе в храната им. Възможно ли е организмът да изпитва недостиг на хлофазолин, аторвастатин, метформин, амлодипин или ксанакс? Официално медицината е установила недостиг на течности, витамини, минерали, белтъци, мазнини.. Как така недостигът на аминокиселини предизвиква глад за сандвич с бланширани картофи? Защо недостигът на ендорфини води до пристрастяване към шоколад със захар? Може би защото, не можем да ‘отделим зърното от плявата’ в храната, в организма, заедно със ‘сухото гори и мокрото’? Заедно с огъня на метаболизма се запалва и огънят на възпалението. Заедно с чужди клетки имунитетът убива и свои. Заедно с пърженото месо в сандвича има транс- мазнини и неразграден глутен. Заедно с магнезия в какаото, от който имаме нужда, приемаме захар превръщаща се в мазнини, от които нямаме нужда. Нямаме нужда от токсините, продукт на възпалението, имаме нужда от витамините и минералите, които губим заради него. Трупаме излишното, губим нужното. Можем ли да се възстановим без лекарства, с добавки?

Излишък на разум, недостиг на витамини.

Поддръжниците на палео диетите смятат, че по време на палеолита, преди разумът да открие потенциала на зърното, на човек се налагало да търси храна всеки ден. Развитието на личността позволило натрупването и складирането на все повече и по-устойчиви т.е. все по-трудно смилаеми, сортове зърнени култури. Еволюцията фаворизирала тази разумна способност на човека, за сметка на автономните функции на тялото, които претърпели относителен регрес. Днес еволюционистите, ветеринарните лекари (които забелязали, че прасето има много сходна анатомия с човека) и феновете на Батман, разполагат с доказателство за това. Човекоподобните маймуни, гвинейското прасе и някои породи прилепи заедно с човека, имат еволюционно увреден механизъм за синтез на витамин Це. Мутация в гена синтезиращ ензима ГЛО (Гулоно-лактон-оксидаза) не позволява завършване на процеса за синтез на ендогенен витамин Це в черния дроб. Така например една коза, до ден днешен, може да синтезира собствени 17 грама витамин Це дневно и не боледува… за разлика от човека, който междувременно, вместо да яде зърно, започнал да пие козе мляко…Установено е, че стресът, пораждащ почти всички заболявания, се причинява и едновременно води, до недостиг на витамин Це в организма.

Излишък на вредни и недостиг на полезни вещества

Човекът не можел да произвежда витамин Це колкото коза и не можел да яде листа колкото горила, за да си осигурява нужните витамини отвън. Загубата нa тези естествени защитни механизми, той компенсирал с развитие на разумната способност да трупа зърно и открива ‘рационалното зърно’ във всичко. Така той открил анестезията за операциите и антибиотиците за пандемиите. Научил се да оцелява. В последствие, за да се спаси от операциите и антибиотиците, открил витамините, аминокиселините и микронутриентите. Продуктите от разумна дейност на фармацевтичната индустрия, попадали в мръсната канализация в непроменен, или във вид на биологично активни метаболити. Чрез кръговрата на водата, те попадали отново в чистата канализация, където не можели да бъдат отстранени дори от филтрите за обратна осмоза. Така всички били засегнати от масовата употреба на лекарства. Проникнали навсякъде, анти- биотиците започнали да унищожават всички бактерии включително и тези отговорни за здравето. Тогава човекът открил плявата. Както плявата била подходяща храна за домашните животни, така неразтворимите фибри и хуска хранели полезните бактерии в червата. Много хора започнали да приемат витамини, аминокиселини и минерали като добавки, докато чакали зърното да стане отново за ядене.

Приемането на добавки се налага заради дългото време, през което се натрупват хранителни дефицити в тялото и късото време, през което трябва да се попълнят. Добавките са изкуствен заместител на пълноценно хранене, но са по-естествен начин за лечение от операциите и лекарствата. Най-трудният начин е храненето, най-лесният е операцията.

*Според най-обширното изледване на микробиома на човек Американ Гът прожект, от най-голямо значение за многообразието на чревната флора имат фибрите от различните растителните видове, консумирани с храната.

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.