fbpx
Резервирай
Керемидена стая 204 Вавилонската кула2018-11-21T16:09:44+02:00

204 Вавилонската кула

  • Невероятна гледка към дъбовата гора

  • 42 инчов LED телевизор

  • Южно изложение

  • Инфрачервена топлина от кварцов камък

  • Уютен мокет

Вавилонската кула 1563 г. Питер Брьогел стари масло на панел 114 см х 155 см Виена В илюстрованите книги от ранното и късно средновековие като модел за архитектурата на Вавилонската кула са служили непретенциозни местни къщи, разминаващи се с представите за монументалност. През16-ти век обаче, художниците сами се ориентират към стъпаловидния зикурат (кула-храм) в месопотамски стил, който е правоъгълен, а не кръгъл. Забележителната композиция на Брьогел има няколко  предшественици в холандската живопис, но неговата творба става най-известната класика сред изображенията на Вавилонската кула, често копирана в много различни вариянти.

Усещането за мащаб се придава от пристанищния град във фламандския стил, който изглежда изключително малък в сравнение с кулата. С щателна точност и енциклопедичен интерес, Брьогел изобразява изобилие от технически и механични детайли: от доставката на строителни материали при натовареното пристанище, до различните кранове и скелета на недовършената тухлена постройка. Закотвил сградата на скалистия склон, Брьогел създава впечатление за статично равновесие.

Достигаща до облаците, сградата обаче е оптически изкривена и изглежда, че е леко потънала в земята от лявата страна. Това е артистичен жест, от една страна, засилване на впечатлението за монументалност на сградата, и от друга страна е намекване за човешкото високомерие и невъзможността за завършване на кулата, защото „Господ разбърка езика на цялата земя “(Битие 11 : 9). Историята разказва, че Господ спрял строежа на кулата. Всички започнали да говорят различни езици и вече не се разбирали.

Червеното е най-въздействащият и активизиращ цвят. Неговото влияние е изключително интензивно. Червеното стимулира и възвръща енергията и самоувереността, но също символизира агресия и арогантност. Символ е на разкош, но понякога издава цинизъм и насилие. Червеното издава необходимостта да се бориш. Този цвят стимулира апетита и подтиква към разговори.  Влияе затоплящо на хора, които постоянно чувстват, че им е студено.