fbpx
Резервирай
Синьо-зелена стая 203 Раждането на Венера2018-11-21T16:10:24+02:00

203 Раждането на Венера

  • Невероятна гледка към дъбовата гора

  • 42 инчов LED телевизор

  • Южно изложение

  • Инфрачервена топлина от кварцов камък

  • Уютен мокет

Раждането на Венера (италиански: Nascita di Venere) 1486г. Сандро Ботичели темперни бои върху платно 172,5×278,5 см галерия Уфици, Флоренция Картината е поръчанa от Лоренцо ди Пиерфранческо ди Медичи, братовчед на Лоренцо Великолепни. Темата вероятно е била предложенa от хуманиста Полициано. Тя изобразява Венера, раждаща се от морската пяна, подухвана от западните ветрове. На нея са и Зефир и нимфата Хлорид, и Хорей, който се готви да облече Венера с мантия. Подобно на друга негова творба, Примавера, Раждането на Венера също е свързано с концепцията за Хуманността, или хуманизмът като добродетел, теория, разработена от Марсилио Фичино в писмо до младия Лоренцо.

Според тълкуването от Ернст Гомбрих, картината изобразява символичното сливане на духа и материята. Представлява хармонично взаимодействие между идея и природа. Независимо от това, тълкуванията на тази картина и нейното необикновено визуално въздействие са многобройни и разнообразни. Когато пристига във Флоренция, изображението на божествената фигура на Венера е разчетено като алегория на Хуманизма, а нимфата, която държи мантията на цветя за богинята може да се идентифицира като Флора.

Нейният образ присъства и в картината „близнак” на този шедьовър. Там тя може да се определи, като олицетворение на града Флоренция. Тази творба е доказателство за стремежа на Ботичели да се постигне съвършенство във формата, която да съперничи на класическата древност. Именно по тази причина в творбата си Епиграмата, представена пред Краля на Унгария, Матиас Корвин, през 1485 хуманистът Уголино Верино оприличава флорентинския художник с легендарният “Апелес на Древна Гърция”.

Синият цвят е знак на смирение и разбиране. Помага при безсъние, защото успокоява очите. Синьото също стимулира мисловната дейност, защото е цветът на чистия разум и съсредоточеността. Синьото подтиска стреса и успокоява. Не се препоръчва обаче на хора, които страдат от депресия, тъга,или имат проблем със студеното. Психологическият му ефект е много добър при тези, които искат да свалят килограми. Зеленото действа уравновесяващо и заздравяващо. То успокоява всяка клетка от тялото, и оставя сетивата да починат. Зеленият цвят се свързва с пролетта, която символизира живот и ново начало. Този цвят засилва креативността. Ако страдате от автоимунни заболявания като астма или бронхит, зеленото може да спомогне за тяхното облекчаване. Прилага се при хиперактивни деца, заради балансиращото си действие.