fbpx
Резервирай
Лилава Стая 302 Край морето2018-11-21T16:10:04+02:00

302 Край морето

  • Невероятна гледка към дъбовата гора

  • 42 инчов LED телевизор

  • Южно изложение

  • Инфрачервена топлина от кварцов камък

  • Уютен мокет

Fatata te Miti (Край морето) 1892 г. Пол Гоген Маслени бои върху платно 67,9 х 91,5   През 1892г. Гоген рисува Fatata te Miti в Таити, като част от своята серия, изобразяваща полинезийския живот и естествения, непокътнат живот на острова. Таити е изобразен в картините му и описан от Гоген в книгата му за Таити, Noa Noa, като чист, недокоснат рай. Картината изобразява две голи таитянски жени, гледани отзад, които се спускат към вълните. На заден план се вижда рибар, който лови риба с копието си. Никой не е притесняван от факта, че жените са отишли да се къпят напълно голи, след като са съблекли техните pareos. Това е част от естествения, неподправен живот на острова.

За съжаление полинезийската култура е била разрушена от Западния колониализъм, който наложил свои собствени ценности върху хората, живеещи на острова. Пол Гоген започва да използва ярки цветове още, когато рисува живопис в Прованс, но надминава себе си с още по-блестщи цветове при рисуването на таитянските си картини. Картината е била собственост на Честър Дайл, който я дарява на Националната художествена галерия във  Вашингтон през 1962 година.  

Лилавото е интензивен цвят със силно действие. В по-студения си нюанс, има детоксикиращи свойства. Пречиства и освобождава. Свойствата на лилавия цвят зависят от това дали е в топла или студена гама. Виолетовото, което е с по-голямо съдържание на червено, свързва тялото и умът и е със силно положително влияние при медитация. То също стимулира креативната част на мозъка.