fbpx
Резервирай
Сива стая 207 В зимната градина2018-11-21T16:10:10+02:00

207 В зимната градина

  • Невероятна гледка към дъбовата гора

  • 42 инчов LED телевизор

  • Южно изложение

  • Инфрачервена топлина от кварцов камък

  • Уютен мокет

В зимната градина (френски: Dans la serre) 1879 г. Едуар Мане живопис с маслени бои Alte Nationalgalerie, Берлин. Мане предпочитал композиции с две фигури, вместо класическата портретна форма, защото тя открива възможносттаза интересни ситуации за диалог. Двойният портрет на Жул Гиймонт и съпругата му, нарисуван в зимната градина на художникът Йохан Жорж Ото Росен, е една от най-забележителните подобни творби поради чувствителността, с която той използва най-деликатните нюанси на цветове и контрасти, за да опише и навърже психологически напрегнатата, само привидно дистанцираните отношенията между двамата. Темата на картината е играта между една елегантна лейди — собственик на моден магазин в Париж — и господина, обърнат към нея.

Той изглежда по-скоро малък поради начина, по който той е навел и нарисуван на бързо в горния ъгъл на картината, докато женствената красавица без усилие излъчва благородство с позата си и заема по-голямото пространство на картината. Въпреки, че двамата са отделени от облегалката на пейката, през нея се вижда, че занижената фокусна точка на тази богата, с всичките си растителни форми и фини цветове сцена, са ръцете, приближаващи една към друга. Картините на Мане са пленителни по редица причини: палитрата от цветове, която е едва доловима и не създава напрягащ окото контраст, както и темата на картината, освободена от литературно или символично съдържание.

Това е картина от най-високо ниво. Рисунка, произлизаща от рядко богато въображение, с постоянно съзнание за визуално възпроизвеждане и способност за кратко наблюдение, което превръща всеки поглед в едно фино, неангажиращо преживяване за окото. Особено в композиции с две или повече фигури има изключително умело драматизирани сцени с психологически интригуващи конфигурации на актьори или често неми изпълнители, безмълвни и неподвижни като на елементи от натюрморт.

Лилавото също е интензивен цвят със силно действие. В по-студения си нюанс, има детоксикиращи свойства. Пречиства и освобождава. Свойствата на лилавия цвят зависят от това дали е в топла или студена гама. Виолетовото, което е с по-голямо съдържание на червено, свързва тялото и умът и е със силно положително влияние при медитация. То също стимулира креативната част на мозъка.