fbpx
Резервирай
Керемидена стая 304 Недерландски пословици2018-11-21T16:09:51+02:00

304 Недерландски пословици

  • Невероятна гледка към дъбовата гора

  • 42 инчов LED телевизор

  • Южно изложение

  • Инфрачервена топлина от кварцов камък

  • Уютен мокет

Недерландски пословици 1559г. Питер Брьогел Стария Маслени бои върху дъбова дъска   Картината обединява 100 притчи и изобразява по изключително лаконичен и подхоящ начин всяка в различна обстановка, която е също толкова реалистична, колкото и поведението на хората, разкриващи я. Всяка сцена си е самостоятелна, без да е пряко зависима от останалите. Едно крайбрежно селце успява да предостави достатъчно голямо поле за изява на жителите си и техните злободневни проблеми и задачи. За фон на всякакви разнообразни дейности служат селска къща, порутени бараки, каменен мост с позорен стълб и кула, селският площад, като център на събитията и къщи сред нивите, близо до гората.

В далечината е откритото море, отразяващо слънцето на късния летен ден. Старото заглавие на картината “Свят с главата надолу” произлиза от символ, изобразяващ глобус, поставен на обратно. Посланието е, че живеем  в един свят, в който нищо не е както трябва да бъде. Мъдрите думи са доказателство за безумието и греховността в един луд свят, който се е отвърнал от Бога. Тази картина на пословици е доказателство за силната отдаденост на Брьогел на духовните и морални въпроси на своето време, което придава на творбата му неостаряваща стойност.

Червеното е най-въздействащият и активизиращ цвят. Неговото влияние е изключително интензивно. Червеното стимулира и възвръща енергията и самоувереността, но също символизира агресия и арогантност. Символ е на разкош, но понякога издава цинизъм и насилие. Червеното издава необходимостта да се бориш. Този цвят стимулира апетита и подтиква към разговори.  Влияе затоплящо на хора, които постоянно чувстват, че им е студено.