fbpx
Резервирай

Алкална и кисела реакция

||Алкална и кисела реакция

pH на емоциите и урината

Начинът по който човек борави с тежестите в живота, начинът по който реагира на стреса, повлиява неговата обмяна на веществата и неговите имунни реакции, съответно болежките и проблемите, от които страда. Няма благоприятна или неблагоприятна телесна конституция, добри и лоши гени. Има конкретни житейски ситуации, специфични за всеки човек, с които той в някаква степен успява или не успява да се справи. Всичко хора успяват дотолкова, доколкото използват силните си страни и не се поддават на слабостите си.  Лежерният, усмихнат, позитивен, но бавен, запъхтян и неподвижен гастроном страда също толкова, колкото и целеустременият, подвижен и изпълнен със сурова решителност, замислен, кисел, напрегнат и критичен негативист. От една страна киселият характер и съпровождащата го кисела реакция помагат за справяне с конфликтни ситуации, докато алкалната реакция е свързана с добро настроение, позитивно мислене, импулсивни и спонтанни действия. От друга страна подпухването, студените отоци, натрупването на лимфа, клетки, застоят, са свързани с местната алкална реакция. Окислението, повишената обмяна, претоварването, острото възпаление, зачервяването, изконсумирането са белег на кисела реакция в съответната част от организма. Прекалено киселият характер и прекомерната консумация са двете крайни реакции на неудовлетворение от живота – отричане с враждебност и приемане със свръх-компенсация. Тогава ако настроението се задълбочи по инерция в една от двете посоки наднорменото тегло може да се съчетае с кисел характер, а отслабването с отоци.  Двете крайности в алкално-киселинното равновесие на средата предопределят и двете крайности в поведението .  Борбата с инерцията и набраната скорост в живота са двете страни от поведението поддържащи средно pH, здраве и дълъг живот.

‘Ако животът ти предложи лимон, направи си лимонада’ поговорка

При изследване pH на урината от различни хора приемащи една и съща храна се установило, че урината на някои е кисела, а на други алкална, независимо от еднаквата киселинност на продуктите. pH означава “potential hydrogen” и e мерител на киселинността или алкалността в организма. ‘Кисело’е ниското pH, високото е ‘алкално’. Стойностите му за кръвта са постоянни, затова се измерва pH на урината. Те дават представа за компенсаторните механизми, които използва организма за да запази стойностите на pH на кръвта в много тесни граници. Различните стойности независим от еднаквата приемана храна означват, че различното състояние на организма води до различно производство на кисели, съответно алкални продукти на обмяната. Едни и същи продукти могат да предизвикат кисела или алкална реакция в зависимост от нагласата. В състояние на стрес двата различни типа обмяна реагират по два различни начина. Оказало се, че както от основно значение за постоянното pH на кръвта, е равновесие между кисели и алкални продукти на обмяната, така и за уравновесена психиката е необходим баланс между агресивните и добродушни реакции. Използването на продукти с типично кисела реакция като месото в много лечебни диети се съчетава с алкализиращия ефект на зеленолистните зеленчуци. Хранителни продукти като лимона например, засилват киселата реакция там където е необходима – в стомаха. После, след метаболизма си, оставят алкален сух остатът, алкализирайки урината. Въпреки широкото рекламиране на алкална диета, има места в организма, като това в стомаха, където е необходима силно кисела реакция. Там е необходимо ниско pH за да се раз-гради храната. Така и в живота има ситуации, които не се решават само с ‘мир и любов’.

‘…Има време за война, има време за любов…’ от българска песен

В случаи на злокачествени заболявания съпроводени с клетъчен разпад и понижаване по тази причина на pH, за да се противодейства на туморния растеж се използват терапии за екстремно повишаване на pH. Случаите с намалени солна киселина и пепсин в стомаха се считат за начален стадий и поддържащ фактор при повечето автоимунни заболявания. При тях е желателно подкисляване на стомашния сок. По същия начин позата на ‘позитивизъм, братска любов и безметежност’ не винаги е удачна. Тогава лозето не иска молитва, а иска мотика. Истинските качества и отношения се проверяват в условия на конфликт. Когато всичко върви добре, всички са приятели и се тупат по рамото, но това не са истински отношения. В истинските отношения има неизбежни трудности и от баланса между киселото конфликтно и алкалнато великодушно прощаващо поведение зависи стабилното pH в една връзка. На търговци, на които се налага постоянно да се усмихват любезно на клиентите си, често връщат стомашно съдържимо към хранопровода и развиват рефлукс езофагит (ГЕРБ). Служители на колекторски агенции и кредитни инспектори вдигат кръвно. Алкално -киселинното равновесие е баланс между почивка и труд, война и мир, женско и мъжко. Заболяванията не са просто дефицит или излишък. Диабетът е редуване на хипогликемии с хипергликемии. Хипертиреодизма се последва от хипотироидизъм. Язвата не е просто повече кисел сок върху лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника, а повече и по-малко в неподходящият момент. Тя се появява когато в стомаха или дванадесетопръстника се появят неправилните микроби на неправилното място. Неслучайно да бъдеш на правилното място в правилното време с правилните хора е една от дефинициите за късмет и щастие…

By |2024-05-19T14:40:33+02:0021.02.19|Без категория|

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.