fbpx
Резервирай

Диета в храненето и мисленето

||Диета в храненето и мисленето

Ако човек е това което яде, какво е това което.. изхожда? Каква е връзката между входа и изхода на храносмилателната система ? Между бръмбарите в главата и буболечките в червата? Каква е ролята на 2500 гр.трилиони бактерии в червата, на брой повече от всички клетки в организма, спрямо 1500 гр. нервни клетки, в главния мозък. Защо много гениални идеи се раждат в тоалетната, а запекът съпровожда запеченото мислене, поведение и начин на живот… Въз приемането на храна не е ли следствие от въз-приятието за света, а неравновесието между приети и изразходвани калории, от диспропорция между режимите на консумация и творчество. Защо идеалното творчество няма нужда от тоалетна хартия и по истински случай ли е анекдотът за ‘преливане на лай*а’? Защо за едно самотно куче на разходка няма нищо по интересно от урината и фекалиите на другите кучета и животни…?

Няма значение за човек, дали е дебел или слаб, нисък или висок, млад или стар, богат или беден, ако той се чувства добре. Ако не се чувства добре, тогава започва да пази диета, да се движи, да учи или да работи повече. Всичко, което се променя в него през това време са мислите в главата и флората в червата му. Древните египтяни вярвали, че случващото се с храната в червата, е в основата на всяка болест и правили по три клизми месечно, за да имат здравословна дефекация. Съвременната медицина открила емпирично, ролята на фекалните маси за здравето, при опити с мишки. Въвеждането на фекалии от слаби хора в червата на опитни мишки карало мишките да отслабват и обратно, фецес от пълни хора ги карал да напълняват. Опитите стигнали дотам, че през 1930 в някои клиники на САЩ, депресията се лекувала с клизми, чрез въвеждане на изпражнения от щастливи хора, в дебелото черво на депресирани пациенти. Д-р Стивън Гъндри, бивш известен сърдечен хирург, настоящ диетолог свидетелства за лечение на чревни инфекции, възникнали при дис-бактериоза, след употреба на антибиотици, с клизми от изпражнения на здрави хора.

Идеалната микрофлора в червата смила идеално храната, като активира биохимични реакции в идеалното съотношение и време. Главната цел на всяка диета е да нахрани правилните бактерии в червата и мисли в главата. От тях зависи, разграждането, подбора и усвояването на храната, експресията на гените, активирането на ензимите и хормоните, цялата тази необозрима симфония от невро-хуморални механизми…’Сладкото’ например се изключва защото то храни неправилните бактерии и съответните мисли. Несмляна храна означава храна за вредни бактерии, не-адресираните проблеми са храна за негативните мисли. Под влияние на диетата човек започва да раз-граничава полезните от вредни храни, жизне-утвърждаващите от живото- застрашаващите ситуации и агенти, започва да намира правилните постъпки и да оформя такъв продукт от жизнената си дейност, който да му носи удовлетворение. По същото време, бактериите му започват да произвежда регулярно, добре оформени, със здрав цвят и консистенция изпражнения. Неговите изпражнения напускат червото безболезнено, елегантно, не миришат, не цапат. Този човек няма нужда дори от тоалетна хартия.

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.