fbpx
Резервирай

Болен, луд или гениален *?

||Болен, луд или гениален *?

Витамини  Б 3,6,9 за проблеми с мозъка и оросяването

‘Който разбере числата 3, 6, 9 ще открие тайните на вселената’ Никола Тесла.

Никола Тесла държал сметка за броя на всичките си движения. Стараел се той да бъде кратен на 3. Преди да влезе в една сграда, я обикалял 3 пъти. Броял колко пъти дъвче храната, използвал е 18 салфетки. Избягвал е всички прояви на числото 2 и събирането на два полюса. Не се здрависвал с хората. Никога не се хранел в присъствието на жена. Имал е фобия от кръгли обекти, по-специално от женски обици и колиета. Разглеждал е кръга като символ на женското и го е отбягвал. Обичал е триъгълници. Според някои историци той е предизвикал земетресенията на 3, 6 и 9 септември (9ти месец) 1899 г. (нумерологично 3х6+9+9) в Аляска, с технология послужила по-късно за създаване на установката за управление на климата HAARP. Според някои медици Тесла е бил обсебен от числата 3,6,9 защото е страдал от хронично обсесивно-компулсивно разстройство. Неговите открития са предизвикани в състояние на транс, през който той не мислел, а по-скоро ‘виждал’ решението на технологични задачи. Според съвременните виждания много психични и неврологични заболявания, като обсесивно-компулсивното разстройство, депресия, шизофрения, биполярно разстройство, аутизъм, епилепсия, множествена склероза, Алцхаймер и Паркинсон се причиняват от субклинично възпаление различно от енцефалит, на невроните на главния мозък и съдовете които го кръвоснабдяват. Те предизвикват общия за всички автоимунни заболявания симптом на т.н. ‘мозъчна пелена’, в която раз-умът изпитва затруднения. Случайно или не, основните витамини, с които може да се излекува обсесивно-компулсивното разстройство и другите психични заболявания са Б3, Б6 и Б9. Витамин Б3 лекува психични заболявания, Б6 понижава холестерола, а в комбинация витамините Б3, Б6 и Бб9 понижават нивото на хомоцистеина отговорен за стесняването на съдовете и лошото кръвоснабдяване. Ролята на витамините в лечението на съдовите заболявания, убиец номер едно на планетата (високо кръвно, коронарна болест, тромбоза и т.н…) е изтъкната от Нобеловият лауреат Лайнус Полинг, открил и доказал, че сърдечно-съдовите заболявания могат да се лекуват с големи дози витамин Ц и аминокиселината лизин. Практиката за лечение на психични заболявания с витамин Б3, Б6 и Б9 е въведена от канадския биохимик Абрам Хофър.

‘Ти не си глупав, ти си болен’ !… ‘Ти не си болен, ти си жаден !’ Ф.Батманжелидж

За конвенционалната медицината причината за автоимунните болести е все още неизвестна. Затова лечението, което предлага е противовъзпалителни и имуносупресори. При отпадане функцията на органа – заместителна терапия. Алтернативната или функционална медицина третира възпалението, като причина за дефицит и се стреми да запълни дефицитът проявен, като глад и жажда. Този дефицит трябва да се утоли, за да оздравее организма. Ако човек почувства тази своя незадоволена вътрешна потребност и промени начина си на мислене и действие, той може да я задоволи и оздравее. Така освен добавянето на витамини и аминокиселини за възстановяване на равновесието, в лечението на психичните заболявания била добавена и когнитивно-поведенческа (на мисленето и действията) терапия . Случайно или не най-голям разцвет когнитивната психология получила след една публикация на Джордж Милър за капацитета на човешката памет. Той открил и доказал, че оптималният брой части, на които раз-умът дели едно възприятие за света, за да може да го раз-гради и запомни, е 7, плюс, минус 2. Това откритие е публикувано 1956 г.с намерение да се опровергае суеверната за тогава представа, че числото 7 или броят дни от седмицата, имат божествен произход. Оказало се, че с капацитета на кратковременната памет могат да се категоризират не повече от 9 понятия, с които може да се раз-дели, обясни и запомни едно цяло. Ако раз-умът иска да добави нова информация, той я добавя към раз-дробените, вече раз-брани части. Теорията в психологията е наречена ‘Раз-дробяване’ и обяснява защо има терци и шестаци, топ трима играчи на тенис, ‘голяма четворка’ в джунглата и психиатрията, пет най-разпространени мозъчни заболявания, шест нуклеотида в кода на ДНК, защо слабите отбори са извън ‘десетката’. При т.н.’мозъчна пелена’ наблюдавана при всички форми на системно възпаление, капацитетът за раздробяване намалява. Алгоритъмът изпълняван от раз-ума в последователност 1,2,3… се къса и такъв човек е, като пропуснал сутрешното си кафе – прави грешка след грешка… Това обаче, което здравият разум на когнитивната психология не могъл да обясни е, защо във филма по истински случай ‘Рейн ман’, при героя аутист капацитетът на запомняне е огромен, а при някои хора подобно на мутантите от сериите за ‘Х-мен’, недостатъците са всъщност свръхестествени способности?

‘Смятам, че е невъзможно хем да запазиш здрав разум, хем да вярваш в Бог’ – Борис Виан

Никола Тесла споделял възгледа на Халдейската и Питагорова нумерологии ** за божествения произход на числата, математиката и науката изобщо. Те не били човешки измишльотини или конвенции, като например парите, правораздавателната система или синтетичните продукти на фармацевтичната индустрия. Те били съществуващи фундаментални вселенски принципи, които хората откриват постепенно, по план. Реализацията на този божествен план е кодиран в числата 0-9. Рязкото увеличаване броя на автоимунните заболявания (към които вече се причисляват всички хронични състояния, наднормено тегло, диабет ,сърдечно-съдови проблеми, вкл. и глобалното затопляне) са израз на форсирания от природата процес на осъществяване на божествения план. За да реализира човешкият потенциал еволюцията създава не-достатък. Зад всеки потенциал стои равен по големина недостатък, проявен при неразвиване на потенциала, като заболяване. Недостатъците проявени, като заболявания са всъщност най-големият шанс на един човек. Някои изследователи стигнали дотам, да твърдят, че аутистите са мутанти, призвани да изведат човечеството от застоя, истинските хора на бъдещето, нова раса, която е на път скоро да открие и изпълни съдбовното си предназначениея. Хората страдащи от автоимунни заболявания са принудени да променят начина си на живот и дерзаят под натиска на неумолимия поток на еволюцията. Хората с такива заболявания все повече осъзнават че пасивното отношение към лекаря и конвенционалната терапии за тях не работи. Все повече им се налага да упражняват своята воля. Смятаният за създател на когнитивно поведенческата терапия Д. Бек, забелязал че анти-депресантите не действат във всички случаи при депресия, а в случаите, когато помагат водят до пристрастяване и интоксикация поради отсъствие на собствена воля. Волевата нагласа на поведението давала по-здравословни и трайни резултати, а психологията все повече се доближавала до религията.  2011 г. когнитивната психология формулира двата полюса на осъзнаването, като разум и интуиция.  2015 г. когнитивната поведенческа терапия отчита, че може да лекува освен пристрастяване към храна и вредни субстанции, Алцхаймер и аутизъм, още, депресия, шизофрения, биполярно разстройство и обцесивно-компулсивен синдром (‘голямата четворка’ в психичните заболявания), болка в гръдния кош, висок холестерол, артрит и остеопороза,..автоимунни болести!

*
Странности освен Тесла е проявявал и Айнщайн. Смята се, че той като дете е страдал от синдрома на Аспергер, заболяване сходно с аутизма. Няма данни обаче, да е бил на кето диета или да е вземал добавки. За него лечебен ефект са имали действия в определена посока. Като например, изобретяване теорията на относителността. Айнщайн е интерпретирал творчески вътрешната си потребност. Той е превърнал първоначалния не-достатък  в развитие на един голям потенциал.

**
В Питагоровата нумерология всички цифри се редуцират до числата 1-9, а всяко от тези числа може да се представи като двойка противоположности (мъжко и женско, наречени Питагорови двойки). По-късно Готфрид Вилхелм Лайбниц, вдъхновен от целите и прекъснати линни в Китайските хексаграми е създал първия двоичен код. Двойката противолопожности 0 и 1 са в основата на днешните информационни и комуникационни технологии.

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.