fbpx
Резервирай

Психика или “физика”

||Психика или “физика”

Коя част от един човек го подтиква да се разкраси, да пази диета, да взема лекарства, да се оперира, да си сложи силикон, да се натоварва физически, или да стои по цял ден пред компютъра? Ако един човек хване грип, изкълчи си глезена или развие ревматоиден артрит, нещо вътре в него го е карало да взема определени решения, преди да стигне до това положение. Очевидно е мислил едно, а е станало друго, защото едва ли е имал намерение да си уврежда тялото? Една част от него е увредила друга собствена част. По този повод някои заболявания са наречени авто-имунни, други психо-соматични.

Глад и диета

В тези случаи, очевидно става дума за неразбирателство между различни части на един и същи човек. От незапомнени времена някой е нарекъл тези две части физика и психика, тяло и личност, чувства и разум, ирационално и рационално, материя и енергия, женско и мъжко. На коя част да вярваме? На логиката на разума, или на мъдростта на тялото? На изчисленията, или на интуицията? На изследванията, или на това как се чувстваме? Това, което ни казват ли да правим, или това което ни привлича. Как да разберем, кога наистина сме гладни, от какво имаме нужда, кога преяждаме, каква диета да пазим?

Гладът е потребност на тялото, диетата е работа на личността.

Ако много се чудим, какво да правим, разкъсвани на две, можем да психясаме. Тялото е това, което чувства, от какво има нужда, личността е това, което мисли, как да задоволи тази нужда. Двете части трябва хем да си изпълняват функциите, хем да са в равновесие. Ако едната не си върши работата, другата и изземва функциите, за да компенсира. Променя се и физиката ни в така създалия се конфликт. Ако не ограничаваме тялото, напълняваме, ако много мислим отслабваме. И в двата случая двете части в нас не се погаждат, като мъж и жена в едно семейство, които не се разбират и всеки иска да вземе надмощие.

Всички заболявания са авто-имунни защото са психо-соматични!

В един човек такава кавга между тялото и личността се нарича авто-имунно заболяване – конфликт между разума, личността или психиката и тялото, чувствата или ‘сомата’. Терминът психо-соматични болести означава болести на психиката и тялото. Съставен е от двете древногръцки понятия psyche ‘дух’ или ‘дъх’ и soma – тяло. Първото понятие се е употребявало в смисъла на дух, мъжкото или съзнателната личност, второто – за женското, несъзнателната материя.
Лечението на всички болести в организма и обществото е в разбирателството между мъжкото и женското, между личността и тялото, между духовното и материалното…

Повече за мъжкото и женското…

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.