fbpx
Резервирай

Плодове и зеленчуци

||Плодове и зеленчуци

Защо плодовете разболяват, а зеленчуците не? Защо плодовете са по-привлекателни, но съдържанието им на лектини *, глюкоза, фруктоза и захароза предизвиква алергии и авто-имунни реакции? Уврежда обмяната, черния дроб и цялото тяло… Защо зеленчуците, които са също съставени от въглехидрати лекуват това, което плодовете причиняват? Защо от ботаническа гледна точка, авокадото, тиквичките, патладжана, доматите и краставиците са плодове, а бананите се причисляват към групата на ягодите и малините ? Защо повечето диети изключват тази част от растенията? Защо от плодовете се напълнява, а от зеленчуците, не? Защо Адам и Ева са изгонени от рая заради ябълката на познанието? Защо от пълнозърнеста диета светът преминава на палеодиета без хляб, с месо? ‘Хлябът’ или ‘Агнецът’ е Исус Христос?

Така, както, от гледна точка на оцеляването на видовете, една бременна жена е по-важна от един средностатистически мъж, така, тази част от растението наречена плод, която съдържа семето, е по-важна от листата стъблото и корена, наречени зеленчук. Природата снабдила плода със защитни механизми, за да не бъде унищожен. Еволюцията направила зърнените и бобовите храни, ядките, плодовете, тиквичките, патладжана, доматите и краставиците, съдържащи точно тази част от растението, по- трудно-смилаеми. С помощта и на хората тази защитна съставка на плодовете в семената от растенията се e превърнала в основен причинител на авто-имунна реакция в организма. Възникналото възпаление е състояние на конфликт, на което тялото реагира със защитна реакция на запасяване или напълняване.

След аграрната революция, едва през миналия век с настъпване на технологичния прогрес, настъпва драстична промяна в начина на живот и храненето. Новият начин на живот предлага заедно с трудно разрешимите проблеми и трудно смилаеми храни. От този момент нататък започва неконтрулируемо нарастване на случаи от сърдечно-съдови болести, напълняване, високо кръвно, диабет, астма, рак, алергии, Паркинсон, Алцхаймер, Хашимото, деменция, остеопороза, склероза, аутизъм… Техническият прогрес и стремежът към високи добиви и печалби довел до хибридизация на житото, използване на Раундъп, бърза мая за хляба, преработени храни, консумация на плодове през всички сезони, от всички краища на света. Семето и плодът станали още по-защитени, т.е.  по-трудно смилаеми…

Ако по-голямата част от ядките са вътрешната незащитена част на едно зърно с твърда обвивка, ембрионът, триците от житото са по-агресивното средство за защита, обвивката, или майката. Глутенът, който се съдържа във вътрешната част на зърното е по-безобидната част в сравнение със семенния пшеничен аглутинин от обвивката, който е много малък и преминава дори и през най-малките дупки * в червата. Той има инсулиноподобно действие и превръща захарта в мазнини, причинявайки инсулинова резистентност. Блокира усвояването на глюкоза и протеини в мускулите, причина е за възпаление, дупки в червата и навлизане на вируси и бактерии през тях. Преминава кръвно-мозъчната бариера и е един от основните заподозрени за множествената склероза, Алцхаймер, Паркинсон, шизофрения, атеросклероза и аутизъм.

Здравословното отношение към плодовете е подобно на отношението към жените – пестеливо, препоръчват се само местни и сезонни плодове, по възможност собствено производство. Употребата на зеленчуците съвпада с предназначението на мъжете, могат да бъдат използвани за всичко, по всяко време, сурови, сварени и на пюре.

*Лектините са протеини, свързващи въглехидрати, вируси, бактерии и се използват също при ГМО растителни сортове за повишаване на устойчивостта им към вредители и хербициди. Изпълняват основните защитни функции на ‘плодовете’.
*Понятието ‘Дупки в червата’ е въведено за пръв път от създателят на диетата GAPS (англ. дупки )като символ на лечението на синдрома на пропускливото черво, Наташа Кембъл-Макбрайд.

About the Author:

Avatar
Лекар и пациент, специалист по психо-соматични заболявания.